בית משפט קהילתי – מאות אלפי תיקים פליליים נפתחים בשנה כנגד אזרחים אשר מואשמים בביצוע עבירות פליליות שונות.
חלק מהנאשמים זו להם הפעם הראשונה אשר עומדים בפני שופט בבית משפט עם כתב אישום ביד וחלקם ( הלא קטן) הם נאשמים אשר חוזרים על ביצוע עבירות ובעגה המקצועית מכונים "רצידיוויסטים".
מחקרים רבים חקרו "דלת המסתובבת" כלומר אדם אשר נכנס ויוצא מהכלא לעיתים תכופות ולהבין מה ניתן לעשות כדי להפסיק את אותה "דלת מסתובבת".
לפני למעלה מעשור הוחלט על פיילוט של בית משפט קהילתיים במטרה למנוע את אותו רצביזם , על מנת לסייע לאותו נאשם החוזר על ביצוע עבירות מסיבות שונות: כלכלית, מצב אישי , מצב משפחתי, התמכרויות לסמים/ אלכוהול והימורים ועוד, אשר גורמים לאותו נאשם לצאת ולבצע עבירות פליליות.
בתי משפט קהילתיים הם סוג של "פותרי בעיות" לאותו נאשם, כאשר התפיסה של בתי המשפט הללו היא ליווי הנאשם והענקת טיפול מקיף לכלל בעיותיו ושיקומו על מנת להחזירו לחברה אדם טוב יותר אשר יודע לנהל את אורח חייו בצורה תקינה ולהפסיק את אותה "דלת מסתובבת" של כניסה ויציאה מהכלא.
נאשם אשר הוגש נגדו כתב אישום (אין חובה כי יהיה מדובר בנאשם רצידיוויסט אלא יכול להיות גם נאשם שזו לא העבירה הראשונה), ככל והתביעה או הפרקליטות תבקש בעניינו עונש מאסר בפועל, ולאותו נאשם בעיות שונות אשר יצדיקו בחינה האם ניתן לשקול לשלוח אותו לבית משפט הקהילתי, בימ"ש יבדוק הנושא כבר בדיון הראשון, את הרצינות של אותו נאשם לעבור תהליך ארוך, את עמדת המדינה וככל ויימצא כמתאים להתחלת תהליך ,יישלח "לתסקיר התאמה" על ידי שירות מבחן ובסיומו ככל ויימצא מתאים יועבר הנאשם לבית משפט קהילתי.
מדובר בתהליך אשר אורכו בין שנה לשנתיים, בו לוקחים חלק מלבד הנאשם וסנגורו, גם קציני מבחן, עובדים סוציאליים, בית המשפט וכמובן התביעה.
כאן המקום לציין כי לא כל נאשם אשר מבקשים בעניינו מאסר בפועל יתאים לבית משפט קהילתי, המתאימים הם נאשמים אשר בעניינם מבקשים עד שנתיים מאסר בפועל ואינם נאשמים בעבירות ביטחון ועבירות במשפחה חמורות.
כל שבועיים מתקיים דיון במעמד כל הנוגעים ובודקים כיצד מתקדם הליך השיקום ומה הצעדים הבאים להמשך השיקום. צרו קשר – עוד שלומי בן דור
בית משפט קהילתי – בסיום ההליך ככל והנאשם עמד בתוכנית, הוא לא יישלח לכלא ויצא לחייו החדשים עם תקווה גדולה לשנות אורח חייו וליישם את התוכנית הטיפולית.