צווי הרחקה פגיעה או חופש ביטוי? בשנים האחרונות עקב אירועים שונים בזירה המדינית והפוליטית מתקיימות הפגנות רבות עם כמות משתתפים אשר לעיתים מגיע למאות אלפים.
ההפגנות מתקיימות במקומות מרכזיים ושונים ברחבי הארץ, החל מכיכרות מרכזיות, צמתי דרכים ועד לבתי ח"כ, שרים וראש הממשלה.
הפגנות דורשות אישור של משטרת ישראל על מנת שתוכל להיערך מבחינת אבטחת המשתתפים וסגירת כבישים והעברת הנהגים לדרכים חלופיות.
לעיתים הפגנות אלו מלוות באלימות מילולית ואף מגיעה לאלימות פיזית. גם לקצין משטרה וגם לשופט יש סמכות להוציא צו הרחקה
צו הרחקה מהפגנה הוא צו שיפוטי המורה לאדם להימנע מלהתקרב למקום מסוים שבו מתקיימת הפגנה.
צווים אלו ניתנים על ידי בית המשפט בעקבות בקשה של המשטרה, לרוב במקרים בהם קיים חשש שהאדם המורחק עלול להפר את הסדר הציבורי או לפגוע בביטחון הציבור.
השנים האחרונות ראו עלייה בשימוש בצווי הרחקה נגד מפגינים. תופעה זו עוררה מחלוקת ציבורית נוקבת, כאשר רבים טוענים כי צווים אלו פוגעים בחופש הביטוי ובזכות ההפגנה.
נימוקים בעד השימוש בצווי הרחקה:
- שמירה על הסדר הציבורי: המשטרה טוענת כי צווי הרחקה נדרשים על מנת למנוע התפרעויות, אלימות והפרות סדר במהלך הפגנות.
- הגנה על ביטחון הציבור: צווים אלו יכולים למנוע מאנשים מסוכנים, כמו פעילי טרור או גורמים עבריינים, להשתתף בהפגנות ולפגוע באזרחים.
- הגנה על זכויותיהם של אחרים: צווים אלו יכולים להגן על זכויותיהם של אנשים שאינם מעוניינים להשתתף בהפגנות, כמו תושבים המתגוררים באזור שבו מתקיימת ההפגנה.
נימוקים נגד השימוש בצווי הרחקה:
- פגיעה בחופש הביטוי: צווים אלו פוגעים בזכותם של אנשים להביע את דעתם באופן חופשי, גם אם דעתם אינה פופולרית.
- השתקה פוליטית: יש הטוענים כי צווים אלו משמשים את המשטרה על מנת להשתיק גורמים פוליטיים ולמנוע מהם להפגין נגד הממשלה.
- פגיעה באמון הציבור: שימוש נרחב בצווי הרחקה עלול לפגוע באמון הציבור במערכת המשפט ובמשטרה.
אדם אשר מוזמן לבית המשפט לצורך בקשה להרחקתו מהפגנה ואינו מסכים לה, יש לו זכות להיות מיוצג על ידי עו"ד וההמלצה שלי היא בהחלט להיות מלווה בעורך דין אשר יטען כל הטיעונים המשפטיים על מנת לדחות בקשת לצו ההרחקה ולאפשר המשך ההפגנה ללא אלימות.
עוד אוסיף כי ככל ומפגין היה מעורב בעבירת אלימות ייפתח נגדו תיק פלילי והוא צפוי להיחקר על כך "תחת אזהרה" ובהמשך ישנה אפשרות כי יוגש נגדו כתב אישום.
על כן, חופש הביטוי הוא מבורך וחשוב בכל חברה דמוקרטית, השמיעו קולכם אך אל תנקטו בכל סוג של אלימות. צור קשר עורכי דין פלילי בירושלים שלומי בן דור