ביטול רישיון השק – אזרחים רבים במדינת ישראל נושאים נשק ברישיון לצורך עבודתם, או לביטחונם בין השאר לאור מקום מגוריהם.
לא אחת ואף לעיתים קרובות קורה כי רישיון הנשק נשלל מסיבות שונות והדבר פוגע בביטחון האישי ולחלק מהאזרחים גם בפרנסה. חלק מהסיבות הן:
- רישיון שלא חודש בזמן.
- אי ביצוע ריענון נזק בזמן.
- פתיחת תיק פלילי במשטרה בעקבות חשד לביצוע עבירה.
- קיים מידע מודיעיני כנגד אותו אדם אשר בעקבותיו יש חשש כי המשך נשיאת נשק עלול לסכן אחרים.
- עבירות אלימות במשפחה.
מחזיקי נשק רבים פונים אלי ושואלים כיצד ניתן להשיב את הנשק שנלקח או רישיון הנשק שנשלל.
כאשר רישיון הנשק נשלל מסיבות של פתיחת תיק פלילי או קבלת מידע מודיעיני במשטרה- יש אפשרות למחזיק הנשק באמצעות עורך דין לפנות למשרד לביטחון הפנים ולהגיש ערר.
תשובה לערר על ידי הממונה על הועדה במשרד לביטחון הפנים אמורה להתקבל תוך 45 ימים.
ככל והערר שהוגש לא התקבל יש זכות למחזיק הנשק להגיש "עתירה מנהלית" לבית המשפט המחוזי על מנת שיבחן את החלטת הממונה לבטל את החזקת הנשק ובמקביל ויבחן את הבקשה של המחזיק להשבת הנשק.
המלצתי היא לא להמתין בין השלבים ולטפל באופן מידי בהגשת הבקשות.
לאחר שההליכים מוצו והוחלט לבסוף לבטל את רישיון הנשק – מחזיק הנשק אמור לקבל הודעה בנייד או בדואר רשום בה הוא מתבקש תוך 48 שעות להפקיד את כלי הנשק בתחנת המשטרה הקרובה לביתו.
סוג נוסף של ביטול רישיון נשק יכול להתרחש כאשר מחזיק הנשק לא חידש את הרישיון או לא ביצע הכשרה כפי שמתחייב בתקנות במועד הקבוע. במקרה הזה הרישיון מתבטל מיידית ולא מעט פעמים אותם אזרחים גם לא יודעים שהרישיון בוטל והדבר עלול להובילה לפתיחה בחקירה פלילית בחשד לנשיאת נשק שלא כדין ועוד.
כאן המקום לציין כי המשטרה בכל תיק הקשור לעבירות אלימות במשפחה באופן אוטומט כחלק מפעולות בתיק ולהפחית מסוכנות נוטלת את הנשק, ומניסיוני גם מייד מגישה בקשה לביטול הרישיון ואז מתחיל הליך ארוך של בקשות שונות להחזרת הרישיון.
ההליכים הנוגעים להגשת בקשות או עתירה מנהלית לבית המשפט הם הליכים מורכבים המצריכים ידע משפטי וניסיון מול גורמי האכיפה והכרת פסיקת בית המשפט בהליכים מהסוג הזה ועל כן מומלץ בכל הליך הקשור להחזרת רישיון הנשק להיות מלווה בעורך דין.